Ik ben blank, maar beslist niet rein !

Ik als witte blanke man heb er een hekel aan om anderen “zwarte mensen” te noemen. Want wijs mij 1 persoon aan in de wereld die echt zwart is. Ik ken er geen één. Jij wel? Ik ken wel heel veel mensen met een donkere huidskleur. Mannelijk en vrouwelijk. En daar heb ik genoeg vrienden onder.

De Dikke van Dale zegt over blank:

helderwit: de blanke sneeuw

onbeschreven, onbedrukt

niet gekleurd: een blanke huid; blanke vla; blank hout

onder water staand: de straten stonden blank

(sport) een rondje van 31 blank van precies 31 seconden

Toch zien sommigen daar een andere uitleg in. Tijdens een Facebookdiscussie werd hier door een BLM-voorstander gezegd dat het ook stond voor “rein.” Het irriteerde mij. Waarom gaan mensen dan zaken zo oprekken dat zij een vorm van gelijk introduceren zoals het niet eens bedoeld is. Nu ik toch Facebook aan haal, Facebook heeft ook niets met een gedrukt boek te maken. Zelfs de basis van smoelenboek is allang achterhaald

Oud-Nederlands dan dus misschien? Ik heb het niet kunnen vinden. Jawel toch een Rein die aan Blank wordt gekoppeld… Rein Blank, een naam op het gebied van 3D Art. Maar het werd wel leuk toen ik verder ging zoeken. Want de enige site waar “blank” werd gekoppeld met “rein” was in dit artikel: https://joop.bnnvara.nl/opinies/waarom-witte-mensen-niet-meer-blank-zijn

Als bewijs hier het screenshot:

Ik heb het onderstreepte blank extra omlijst want dit is een link naar http://www.encyclo.nl/begrip/blank

Aldaar tref je links naar diverse woordenboeken en de gevonden resultaten. Ik zocht naar “rein” maar helaas. 0 resultaten.

Wat baal ik er van. Weer een aantal keer laat ik mij opnaaien, zou bijna aan mijzelf gaan twijfelen want “rein volk” is wel iets wat we kunnen koppelen aan zwart verleden van onze Duitse buren. Waarom willen bepaalde linkse stromingen ons dan dingen in de mond leggen die een beetje anders zijn dan men voorschotelt

JOOP

Ik heb Joop maar eens gemaild. Hoe zit het nu met het uit het verband trekken van het begrip “blank”. Hebben zij een rein geweten en halen zij hun eigen hersenspinsel weg? Of blijven we dit soort hersenspinsels voorgeschoteld krijgen alsof het een feit is? Hopelijk mag ik het antwoord met jullie delen. Maar ik vrees.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *