Kaalslag van bomen in de Bernisse maakt mij triest

Ik ben geen bomenridder, ik ben geen bomenknuffelaar. Ik ben wel in en in verdrietig over wat ik nu zie in wat eens het mooie “bosrijke stukje” van Nissewaard was.

Wat liep ik daar graag met de honden, wat kon ik genieten van de mooie omgeving, de vele knotwilgen langs het water, die de wind brak waardoor je niet de snijdende blies vol in je gezicht kreeg.

Ruim 1000 knotwilgen zijn weg. Zomaar omdat ergens op een guur kantoorcomplex buiten onze gemeente besloten is dat deze wilgen “slecht” zouden zijn voor de oevers. En zelfs toen er door de gemeente Nissewaard aan de bel werd getrokken bij dat Waterschap, ging men gewoon door. Een “communicatiefoutje”. Stel dat wij als burgers zulke foutjes maken? En dat door een Waterschap welk teert op onze belastingcenten.

Maar het zijn niet alleen de knotwilgen die weg zijn. Er is meer, het compleet bosachtige gebied wordt nu in een moordtempo gekapt. Omdat de bomen zo ziek zouden zijn. Kan best maar nergens een projectbord te zien, iets waar men normaal gesproken zoveel geld aan uitgeeft. Met lovende teksten als “Hier komt” of Hier planten wij een compleet nieuw bos met gezonde bomen”. Nee, niets hiervan. Liefst zou men misschien willen dat niemand het zag.

Weg met de natuur in wat Nissewaard zo uniek maakte, als gemeente een mix van stedelijke bebouwing, landbouw, industrie en een prachtig groen gebied, de Bernisse.

Geen bomenridder, geen bomenknuffleaar

Nogmaals, ik ben geen bomenridder, geen bomenknuffellaar. Van mij mag er een evenemententerrein komen in Park Vogelenzang als men daar een goede mix maakt tussen groen en vertier. Wat mij betreft mag men her en der wat bomen weghalen en vervangen door nieuwe omdat deze ziek zouden zijn of overlast veroorzaken. Het mag echt, als het in balans is. Maar dit?

Even wil ik een ridder zijn, een knuffelaar. Maar het is al te laat. De kaalslag zal jarenlang zijn sporen nalaten, compleet onduidelijk is hoe men dat nu wel gaat aanpakken. Daar helpen 3 door de VVD gepote boompjes niet. Tijd dat de gemeente Nissewaard nu laat zien dat de viereenheid wat onze gemeente uniek maakt haar wat waard is…. En ondertussen… ik denk dat ik voortaan maar naar de Biesbosch ga met mijn honden. Want dit is triest, heel triest.

2 gedachten over “Kaalslag van bomen in de Bernisse maakt mij triest”

  1. Heel mooi geschreven, behalve over het evenemententerrein in het park, daar vechten we voor blijvend groen. Want juist nu Waterschap zo onbarmhartig boom en dieronvriendelijk te keer gaat moeten we helemaal zuinig zijn op iedere boom en grasspriet die we in onze eigen parken hebben. Daar kunnen we de Gemeente op blijven aanspreken.
    Waterschappen wanen zich in een eigen wereld, niemand die ze controleert, niemand die hen ter verantwoording roept. Ze worden gekozen door ons, maar.. wat weten wij over hen? Niks toch? En wat wij willen interesseert hen niks. Tja, een orgaan dat maar snel moet verdwijnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *